Fragile - särkyvää


Kun puhutaan maakuntateatterien merkityksestä alueensa kulttuurielämälle, aika usein jää mainitsematta vierailujen merkitys. Mitenkään väheksymättä teatterien omaa laadukasta tuotantoa, maakuntateatterit antavat teatterinystäville mahdollisuuden nähdä myös sellaisia esityksiä, joita muuten ei pääsisi katsomaan.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Heikki Törmin ja Sami Parkkisen Fragile - särkyvää. Kiinnostuin esityksestä jo ennen sen ensi-iltaa vuonna 2016, mutta en suureksi harmikseni saanut sovitettua teatterivierailua matkoihini. Olinkin äärimmäisen iloinen, kun minulle tarjoutui mahdollisuus nähdä esitys nyt täällä Kuopiossa.

Fragile paneutuu aiheeseen, joka on yhtä aikaa tuttu ja vaiettu. Lukemattomat lapset elävät kodeissa ja perheissä, joissa aikuisten alkoholinkäyttö aiheuttaa turvattomuuden tunnetta, hämmennystä, yksinäisyyttä, suoranaista pelkoa ja hylätyksi tulemisen kokemuksia.  Vaikka asia ei tule kenellekään yllätyksenä, ympäröi aihetta kuitenkin vaikenemisen kulttuuri niin perheiden sisällä kuin yhteiskunnallisesti laajemminkin. Tähän kipupisteeseen esitys keskittyy.

Näytelmässä ihana, upean valovoimainen Marjut Maristo esittää teini-ikäistä tyttöä, jolla kaikki on hallinnassa. Tyttö menestyy hyvin koulussa, opiskelee italiaa, tekee itse pastaa ja on kaikin puolin itsenäinen ja ylpeyttä herättävä tytär. Vanhemmat ovat paljon poissa. Isä (Konsta Mäkelä) katoaa fyysisesti, viettää aikaa vaativassa työssään, mutta pistäytyy silloin tällöin tyttärensä kanssa samassa tilassa. Suhde on kuitenkin epätasapainossa, lapsi kantaa huolta vanhemmastaan, eikä keskustelu saavuta aitoa tasapainoa. Kaikista tärkeimmistä asioista vaietaan, vaikka ne ovat käsinkosketeltavissa. Tärkein asia on äiti (Kirsi Törmi), äiti, joka on kaikkialla ja ei missään. Hän on boheemi tutkija, luonnoltaan eteläeurooppalainen, tutkimuksiinsa intohimoisesti paneutuva luonne. Äiti on myös alkoholisti, mutta sitä ei voi sanoa ääneen. Sillä eihän alkoholisteilla ole tärkeää työtä, tärkeää aviomiestä, hyvin kasvatettua tytärtä ja kaunista kotia. Äitihän juo ainoastaan viiniä!

Fragile onkin kaikkea muuta kuin lähiödraamaa ja pussikaljaestetiikkaa, mikä helposti tulisi mieleen kliseisenä kuvana ensimmäiseksi, kun puhutaan alkoholismista perheessä. Fragilessa soi kaunis musiikki, videoilla pyörivät ihastuttavat kuvat Roomasta, kaikki on eleganttia ja esteettistä kuin eurooppalaisessa taide-elokuvassa. Näytelmä on visuaalisesti upea ja kaunis, eikä se syö ollenkaan uskottavuutta vakavalta sanomalta, pikemminkin päin vastoin.

Vielä enemmän kuin vuorosanat, katsojaan vaikuttavat ne sanat, jotka jäävät sanomatta. Näytelmä kuvaa vaikuttavasti sitä, mitä taakkaa alkoholistin perheessä elävä lapsi joutuu sisällään kantamaan, vaikka ulkoisesti kaikki menee "ihan hyvin". Parasta esityksessä on se, että siihen voi eläytyä, vaikka omaa tai läheisten elämää alkoholi ei koskettaisikaan. Monet tunteet ja niiden tukahduttaminen, vaikeneminen, yksinäisyys ja riittämättömyyden pelko ovat sellaisia, joihin pystyy samastumaan kuka tahansa.

Näitä tunteita teoksen näyttämön käyttö tuki hienosti. Esimerkiksi videot olivat esityksessä hyvin keskeisessä roolissa. Samalla ne jakoivat tämänpuoleisen ja tuonpuoleisen, äidin alkoholinhuuruisen maailman, johon tytöllä tai hänen isällään ei ole asiaa, oivaltavasti toisistaan.

Ratkaisut olivat onnistuneita. Useita kertoja kylmät väreet hyrähtivät koko vartalon läpi katsomossa istuessani. Kun tuli aplodien ja kumarrusten aika, olisin ollut valmis katsomaan koko esityksen saman tien uudestaan.

***
Fragile on Kansallisteatterin, Kajaanin Kaupunginteatterin, Fragile-työryhmän sekä Lasten seurassa -ohjelman yhteisprojekti. Näytelmän ovat tuottaneet Samuli Edelmann, Yrjö Nieminen sekä Heikki Törmi. Usealla työryhmän jäsenellä on omakohtaista kokemusta siitä, miten alkoholi vaikuttaa perheen dynamiikkaan ja lapsen elämään. Esityksen valmistumista ovat rahoittaneet Alko ja Suomen Kulttuurirahasto.

Näytelmän käsiohjelmassa oli tärkeää faktaa aiheeseen liittyen. Muutama poiminta tähän siltä varalta, että joko sinä itse tai joku läheisesti tarvitsee apua aiheeseen liittyen:

* Joka neljäs suomalaisnuori on kokenut haittoja vanhempiensa juomisesta. JOKA NELJÄS!
* Varjomaailma on paikka nuorille, jotka ovat huolissaan aikuisten päihteidenkäytöstä. Varjomaailma on A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan ylläpitämä palvelu nuorille. Lisätietoa www.varjomaailma.fi  ja tietoa aikuisille www.lasinenlapsuus.fi
* Jos sinulla on ongelmia alkoholinkäytön takia, apua tarjoavat tahot löydät kootusti osoitteesta www.paihdelinkki.fi/mista-apua
* MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen voi soitaa, kirjoittaa tai chatata joka päivä. Numerossa 166 111 vastataan ma - pe klo 14 - 20 ja la - su klo 17 - 20. Puhelu on maksuton, eikä näy puhelinlaskussa. Chat on auki ma - ke klo 17 - 20.
* Älä jää yksin!

Fragile - särkyvää


Rooleissa: Marjut Maristo, Konsta Mäkelä, Kirsi Törmi
Tuottajat: Samuli Edelmann, Yrjö Nieminen ja Heikki Törmi
Suunnittelu: Sami Parkkinen, Miia Tervo, Heikki Törmi ja työryhmä
Ohjaus: Heikki Törmi
Koreografia: Kirsi Törmi
Videosuunnittelu: Miia Tervo
Äänisuunnittelu: Kalle Chydenius
Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin
Pukusuunnittelu: Jaana Kurttila

Bloggaus yhteistyössä Kuopion Kaupunginteatterin kanssa.

Kommentit