Amor Towles: Seuraelämän säännöt


Olen viettänyt heinäkuun alun 1930-luvun lopun New Yorkissa, ihastellut kaupungin syttyvää valomerta, kuunnellut Autumn in New Yorkia hämyisissä jazzbaareissa, kävellyt yhtä hyvin öisen hiljaisuuden kuin päivisin kuhisevan suurkaupungin kaduilla. 

Amor Towlesin Seuraelämän säännöt kertoo päähenkilönsä Katien elämästä vuoden 1938 aikana. Tuo vuosi muuttaa hänen elämänsä suunnan työläistytöstä tielle kohti menestystä. Katie on itsenäinen nainen, uuden urbaanin ja modernin poikamiestytön ihannekuva. Hän on nainen, joka tekee työnsä moitteetta ja viihtyy jazzkapakoissa myöhään yöhön, mutta kuljettaa aina mukanaan Charles Dickensiä ja säilyttää venäläisiä klassikoita sänkynsä alla.

Yhdessä ystävänsä Even kanssa hän tutustuu uudenvuoden aattona rikkaaseen poikamieheen, Tinkeriin. Mukava tuttavuus muuttaa lopulta molempien tyttöjen ja myös Tinkerin elämän. Siihen kuitenkin tarvitaan dramatiikkaa ja vuoden verran kaikenlaista säätöä niin ihmissuhde- kuin työrintamallakin.

Oletin kirjan etukäteen kevyeksi, juonivetoiseksi viihderomaaniksi, mutta lukiessani huomasin olevani väärässä. Tämä on hidas kirja, asioita tapahtuu verkkaiseen tahtiin ja vähintään yhtä paljon kuin kirjan päähenkilöt, pääosaa esittää myös itse New York vaihtuvine vuodenaikoineen. Tästä syystä tuntui tarpeelliselta myös lukea kirjaa hitaasti, jotta tunnelma pääsi oikeksiinsa.

Kirja vilisee viittauksia kirjallisuuteen ja aikakauden musiikkiin, elokuviin, taiteeseen, tapahtumiin ja ihmisiin. Kirjassa on myös sen verran filosofista ulottuvuutta, että nostan tämän tavanomaisten viihderomaanien yläpuolelle. Toisaalta, vaikka viehätyin kirjan tunnelmasta, en aivan pian tunne paloa tarttua kirjaan uudestaan. Paitsi jos joskus pääsen oikeasti New Yorkiin, silloin voisin hyvin kuvitella pakkaavani juuri tämän kirjan mukaani.

Amor Towles kertoo kaupungistaan rakkaudella. Vaikka kirja kertoo nuoren naisen kasvutarinan ja sisältää romanttisia käänteitä, ovat ne kuitenkin sivujuonteita. Ennen kaikkea Seuraelämän säännöt on rakkaudentunnustus vanhalle New Yorkille.


Seuraelämän säännöistä on kirjoittanut myös Sinisen linnan kirjaston Maria, Kirjakko, Kirjavan kammarin Karoliina, Ilselän Minna ja Tuulia.

Amor Towles: Seuraelämän säännöt
WSOY 2012
Suom. Hanna Tarkka
446s.

Kommentit

  1. Kirjoititpa kauniisti tästä. Luin juuri erään toisen kuvauksen vanhasta New Yorkista, Capoten pienoisromaanin Aamiainen Tiffanylla. Siinä kaupunki oli vähän vähemmän "läsnä" kuin tässä, mutta mieleeni jäi kohtaus, joss eräs mies totesi, että Holly ei voi olla New Yorkissa enää, sillä taatusti tähän olisi (niinkin pienen!) kaupungin kaduilla vuosien varrella törmännyt :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mietin tätä lukiessani juuri Manhattanin laajuutta, kun Katie miettii, ettei nähnyt Tinkeriä vaikka asuivat samassa kaupungissa. Mutta siinä kirjassa siis toisinpäin:)

      Poista
  2. Minun lukukokemukseni kärsi varmasti juuri sen takia, että yritin lukea kirjaa vauhdilla enkä malttanut taipua kirjan vaatimaan hitauteen. Kaunis ja elegantti kirja jokatapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä huomasin lukiessani, että jos yritin ahnehtia, lukukokemus kärsi heti. Mutta muutama sivu kerrallaan luettuna tunnelma oli ihana:)

      Poista
  3. Sinä ilmeisesti pidit tästä aiak lailla? Tuntuu, että tästä on pidetty paljon tai ei ollenkaan. New York kyllä kiinnostaa, mutta saapa nähdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin! Mutta näen ja tunnustan kyllä ne asiat, miksi kaikki eivät ole pitäneet. Tämä on hyvin vahvasti oikean ja ajan ja paikan kirja, ja tosiaan, hitaasti nautiskellen!

      Poista
  4. Must read this. Onneksi kirjastossa on pitkä jono (kerrankin sanon näin), joten jää syksyyn, jolloin ehkä malttaa lukea sen rauhassa, rauhallisemmin ainakin kuin tässä kesän menojen tuoksinassa, vinkkisi mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihana syksykirja! Kyllähän tässä keväästä ja kesäst puhuttiin, mutta jotenkin talvi ja syksy jäi vahvempana tunnelmana mieleen ja juuri Autumn in New York päähän soimaan... syksylukemistoon, kynttilänvaloon siis!

      Poista

Lähetä kommentti