Täydellinen kirja


Kyselin teiltä viime kuussa täydellisen kirjan reseptiä. Annoitte pakahduttavia, jopa täydellisiä vastauksia ja olenkin tuntenut pientä rimakauhua näiden vastausten puristamisessa tiivistettyyn muotoon. Yritän nyt kuitenkin, toivottavasti tämä herättää lisää ajatuksia lukemisesta ja kirjallisuudesta. Ja olisihan se hienoa, jos jollekin kirjailijalle tästä olisi jotakin hyötyäkin :)

TÄLLAINEN ON TÄYDELLINEN KIRJA

Täydellisen kirjan täytyy viedä mennessään, pitää otteessaan. Yhtä aikaa haluaa lukea lisää, lisää, lisää, toisaalta kirjan haluaisi kestävän pitempään.

Kirjan luettuaan lukija ei ole enää entisensä. Tarina jää kulkemaan mukana, maailman näkee toisella tavalla kuin ennen. On oivaltanut elämästä, ihmisyydestä tai ylipäänsä jostakin jotain aivan uutta.

Kirja on puhutellut tunteita, on itkettänyt ja naurattanut vuorotellen.



Miten ihmeessä tähän sitten päästään? Moni olikin sitä mieltä, ettei täydellistä kirjaa olekaan. Mutta tässä joitakin kohtia, mitkä vaikuttavat täydellisyyden hipomiseen ratkaisevasti.



Juoni: Juoni on oltava. Se voi olla kokeilullinen, kunhan se on riittävän selkeä. Juonessa täytyy olla imua, mutta toisaalta se ei saa tukahduttaa alleen kaikkea muuta.

Henkilöhahmot: Kirjan henkilöiden täytyy olla mielenkiintoisia ja muutamaan pitäisi kyetä samaistumaan. Henkilöt saavat olla myös epätäydellisiä tai jopa jollakin tavalla "nyrjähtäneitä".

Kieli: Kielen ja sanankäytön tulee olla hallussa. Kieli saa olla kaunista ja leikittelevää, kokeilullistakin, mutta liiallisuutta on hyvä välttää. "Hämärä" tai "ylikikkaileva" kielenkäyttö ärsyttää ja vie huomion tarinalta ja henkilöiltä. Kielen tulee olla sujuvaa ja helppolukuista.

Fakta ja fiktio: Liiallista tietokirjamaisuutta tulee välttää. Kuitenkin sitominen johonkin fakta-ainekseen on hyvä asia. Olipa kyseessä sitten historia, moraali, filosofia, yhteiskunta tai joku muu aihe, pieni määrä lisäsivistystä tuo lukijalle uuden oivaltamisen tunteen. Lukija haluaa oppia uutta, saada uuden näkökulman ja ajattelemisen aihetta.

Tunne: Jotta lukija saisi tunne-elämyksen, täytyy tarinassa olla sopivassa suhteessa tunnetta: intohimoa, romantiikkaa, huumoria, melankoliaa, optimismia, jännitystä, mystiikkaa, yllätyksellisyyttä. Kaikkia tunteita ei tarvitse liittää jokaiseen tarinaan väkipakolla ja yksittäisiäkin tunteita kannattaa käyttää mieluummin vähän kuin ylitsepursuavasti. Lukija tarvitsee tilaa omille tunteilleen. Muista myös henkilöhahmoihin samaistumisen merkitys.

Kirjan paksuus: Hyvä kirja saa olla pitkä, mutta toisaalta lempikirjaa haluaa ehkä kuljettaa mukana. Kultainen keskitie: noin 200-400 sivua lienee siis suositeltavin.

Kuulostaako helpolta? Lohdutuksen sana kaikille kirjailijoille:


 Ajattelen, että Täydellinen kirja on sillä tapaa helppo kirjoittaa, että sen täytyy tulla sydämestä - sitä ei voi keksiä tai pakottaa paperille.


Näin kirjoitti Anni m. vastauksessaan ja hänelle lähtee myös parhaan kommentin palkinto tällä kertaa. Ei ehkä aivan täydellinen, mutta erittäin hyvä kirja kuitenkin, nimittäin Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä.




Lämpimät kiitokset kaikille upeista vastauksista! Keskustellaan KBF-merkeissä jälleen ensi vuonna!

Kommentit

  1. Juuri niin, tuossa on ihan täydellinen täydellisen kirjan kuvaus. Enpä olisi itse tuota osannut muotoilla, mutta allekirjoittaa voin!

    VastaaPoista
  2. mahtava postaus ja ihanaa että voitin! huomasin tämän heti, mutta oltiin reissussa niin en saanut kommentoitua! kiitos!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti