Katsoisinkohan tänään Big Brotherin?

Seuraa akateemista asiaa. Kuten otsikostakin voi päätellä :)

Kesätauolla olleet kirjallisuusopintoni palaavat takaisin harrastuksiini syksyn koittaessa. Koska tenttikirjojen lukeminen ymmärrettävästi vie aikaa "viihde"kirjojen lukemiselta, tulee kirjallisuustiede väkisinkin tunkeutumaan myös Amman blogiin. Mutta ei pelkoa, kieli pysyy poskessa ja ketunhäntä kainalossa edelleenkin!

Parhaillaan luen Kaarina Nikusen toimittamaa Fanikirjaa populaarikulttuurin oppimistehtävää varten. Oikeastaan minun piti vain selailla kirjaa valituista kohdista, mutta jäin siihen aivan totaalisesti koukkuun. Jos siis jotakuta kiinnostaa tieteellinen kirjallisuus populaarilla aiheella, suosittelen tätä vilpittömästi. Usean kulttuurintutkijan artikkelit käsittelevät fanikulttuuria eri kanteilta tarkasteltuna. Aiheina ovat esimerkiksi penkkiurheilu, Ismo Alangon fanit, scifi ja Big Brother. Triviaaleilta vaikuttavat aiheet peilaavat varsin komeasti sitä yhteiskuntaa, jossa paraikaa elämme. Esimerkiksi Big Brotherin kiinnostavuus nousi mielessäni potenssiin kymmenen, kun sitä alkoi miettiä kulttuurintutkimuksen näkökulmasta rahaa ja huomiota tahkoavana elämystuotantona.

Itse etsin kirjasta tulkintaa internetin ja multimedian aiheuttamasta muutoksesta viestinnässä ja yhteisöllisyydessä. Aihe onkin pyörinyt mielessäni paljon viime päivinä, joten varautukaa siihen, että polkaisen jonkin ajan kuluttua käyntiin keskustelun virtuaaliyhteisöistä ja (kirja)blogimaailmasta.

Mutta siihen asti, mukavaa viikkoa (Big Brotherilla tai ilman ;) )

Kommentit

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta teokselta! Suoritin äskettäin kotimaisen kirjallisuuden perusopinnot avoimessa yliopistossa, ja tekisi mieli jatkaa niitä. Joku kaunis päivä.

    Odotan myös mielenkiinnolla keskustelunavaustasi, koska viimeaikaisen työnhaun ja muiden elämää suurempien suunnitelmien keskiössä on kohdallani ollut pitkälti sosiaalinen media ja blogimaailma.

    Karoliina

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kuin Karoliina, mielenkiintoisen kuuloinen kirja!

    Vielä enemmän kiinnostavat kuitenkin noi kirjallisuustieteelliset ja virtuaalimaailmaan liittyvät aiheet. Odotan innolla! Luulin ainakin blogimaailman puhuttavan meitä bloggareita - ainakin oikeassa elämässä (paitsi mulle blogielämäkin on koko ajan yhä oikeampaa ja tärkeämpää) olen huomannut, että siellä missä on kaksi bloggaria koolla, alkaa pian myös bloggauskeskustelu. :)

    VastaaPoista
  3. Blogimaailmasta on tullut elämäni keskiö. Yöbilettäminenkin on blogielämässä hauskempaa kuin oikeassa. Nyt tuli kuitenkin 'wake up call' eli menen edelleen yhtä lujaa, mutta yöt aion nukkua. Laskin huvikseni että olin tehnyt 18 tunnin päiviä lukien tai kirjoittaen tai seurustellen muiden bloggaajien kanssa...Tämä on kuin huomaamatta vienyt koko käden ja sielun myös. Nyt yritän rauhoittua ja otan hitaammin, mikä Levottomalle Tuhkimolle on vaikeaa, mutta ei mahdotonta ja pidän haasteista,

    Nyt en osaa tuohon kirjaan kommentoisa yhtään mitään, sillä puritin juuri omani ulos ja nuttu on nyt tyhjä. Lähden sytyttämään tulet leivariin. Mukavaa viikkoa kaikille!

    VastaaPoista
  4. Luin tuosta kirjasta muualtakin ja kiinnostuin kovasti. Olen kuitenkin niin laiska, että se, että sinä luet sitä ja kerrot siitä, riittää. :D

    On totta tuo mitä Jenni sanoi, että bloggaajat puhuvat bloggaamisesta. Ollaan me kyllä. Ja että pian menee koko käsi, jos ei pidä varaansa, terveisiä Leenallekin tätä kautta.

    Annas tulla avauksia, me kyllä keskustellaan.

    VastaaPoista
  5. Hih, Nikunenhan teki väitöksensä Xena-soturiprinsessan sekä Marco Bjuströmin faneista. Väitöskirjan nimi oli Faniuden aika. Suosittelen myös lukemaan Tuija Saresman ja Urpo Kovalan "Kulttikirjan", joka on hieman Nikusen toimittamaa kirjaa vanhempi, mutta silti kelpo kamaa faneista ja osin nettiyhteisöistä.

    Ihan hurjasti kiinnostuin siitä, että olet kiinnostunut internetin ja multimedian aiheuttamasta muutoksesta sosiaalisessa viestinnässä. Olen ollut liian kauan pois tutkimusmaailmasta, mutta muutaman vuoden vanhaa tutkimusta aiheesta ovat julkaisseet ainakin Robert Arpo ja Susanna Paasonen. Muutamaa (2000-luvun puolivälin) kirjaa voisin mainostaakin, mutta sen voin tehdä privaatimmin ;-)

    Blogit on kiinnostava aluevaltaus tässä keskustelussa. Ensin oli www-sivut, irc:it ja keskustelupalstat, nyt blogit :)

    BB on mulle tuntematonta aluetta. Englannissa lomalla katsoin puolikkaan jakson sarjan brittiversiota, mutta nukahdin kesken kaiken :)

    VastaaPoista
  6. onneksi tulin katsomaan mistä tässä postauksessa oli kyse - tuo otsikko meinaan herättää minussa lähinnä synkkyyttä... korkeintaan halusin tulla vastaamaan kysymykseen, että älä missään nimessä katso.
    Mutta mainitsemasi keskustelu kiinnostaa - minä olen pienessä määrin joutunut/päässyt siirtämään työtäni myös nettiin ja sen vaikutuksia olen tässä pohtinut paljon. Kaikkihan on nykyään netissä, poliisit ja nuorisontyöntekijät, lääkärit ja papit. Meidän bloggareiden lisäksi tietty.

    VastaaPoista
  7. Voi vitsi, olen ihan täpinöissäni! Jo nämä kommentit antaa odottaa loistavia keskusteluja! Kunhan vielä hieman järjestelen ajatuksiani ja löydän sopivan rauhallisen kirjoitustuokion (jotka tuntuvat olevan jostain syystä kortilla nykyään), alan heitellä pähkinöitä teille purtaviksi!

    Karoliina, minäkin suoritan perusopintoja avoimen kautta. Tahti on hyyyyvin hidas, kiitos tämänhetkisen elämäntilanteen. Toisaalta nautin siitä, että minulla on aikaa paneutua ja syventyä asioihin. Maisteriputkessa sellaista luksusta tuli koettua harvoin!

    Jenni, olen huomannut ihan saman. Meillä bloggaajilla on tarve pohtia blogimaailmaa. Ehkä se johtuu siitä, että se on jotain niin uutta ja oikeastaan aika mullistavaa. Ehkäpä nuoremmilla ikäpolvilla ei tällaista tarvetta ole, mutta meidän täytyy jotenkin "suhtautua" tähän kaikkeen??

    Leena, ohoh, oletpa tehnyt pitkää päivää! Olenkin ihaillut/ihmetellyt sitä tahtia, mitä blogissasi pidät. Mutta tosiaan, nukkuminen ei varmaan olisi pahitteeksi :) Tunnistan kyllä koukuttavuuden myös itsessäni, mutta tuo lattialla mönkivä taapero pitää aika tehokkaasti elämän kiinni reaalimaailmassa! Mukavaa viikkoa sinnekin!

    Ilse, ihanasti sanottu tuo, että minulle riittää, että luet ja kerrot siitä! Aika usein tulee mielenkiintoisen kirjapostauksen kohdalla ajateltua juuri noin, mutta sitä jotenkin uskottelee itselleen, että kyllä minä vielä tuon kirjan luen... Miksi pitäisi, kun kukaan ei kuitenkaan ehdi lukea kaikkia maailman kirjoja?! Hienoa, että voi lukea toisten ajatuksia ja kokemuksia itselle vieraista kirjoista.

    Lumiomena, jes, nyt löytyikin asiantuntija! Otan todella mielelläni vastaan vinkkejä lähteistä, sillä tentaattorilta saamani lähdeluettelo on, sanoisinko, köykäinen. Voit laittaa vihjeitä minulle sähköpostiin osoitteeseen ammanblogi@gmail.com. Kiitos miljoonasti!!!

    Anni .m. Kiitos kun tulit! Kieltämättä vähän testasin, että mitenkä kirjallisuusihmiset suhtautuu, kun vedetään BB kehiin ;) Hyi minua! Ihan totta, että kaikki on nykyään netissä tai sinne menossa. Onko siis netti pelkästään uusi kommunikointiväline vai jokin suurempi "systeemi", jota emme vielä oikein itsekään tajua? Palataanpa aiheeseen pikapuoliin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti